Spaans
Frans Engels

García Moreno 380 y Roca
Tlf.: 062 920 241
rivierasucre@hotmail.com

 
 
   
 
 
NOTA: We kunnen u helpen met reservaties voor paardrijden, bezoek aan indianen gemeenschappen, een kuis-beurt met een shamaan, wandelingen langs de mooiste plaatsen rond Otavalo.
 
 
Otavalo Stad

San Luis de Otavalo op zich is een must voor elke toerist. Alle reisagentschappen raden hun klanten aan om de kleine stad op te nemen in hun reisprogramma. Het belangrijkste aantrekkingspunt is de zaterdagse indianenmarkt, de volledigste, schilderachtigste, traditioneelste en belangrijkste van heel Ecuador.

Ook de otavaleense gemeenschap, met zijn ingeboren simpatie en zijn ingewortelde gewoontes en tradities, maakt een verblijf in Otavalo aangenaam.

En de ganse omgeving, met zijn vele kleine parochies en gemeenschappen, elk van hen gespecializeerd in een verschillende soort artesania of handarbeid, is meer dan een bezoek waard. De natuurlijke omgeving op zich is ook van een indrukwekkende schoonheid, met zijn eucaliptus bossen, zijn maisvelden, zijn paramo, meren, riviertjes, watervallen, en vulkanen, zoals de Imbabura, 4610 meter hoog.

Begin
De waterval van Peguche

Gelegen op 3 km van Otavalo in de speciale sfeer van een eukaliptus bos, is een mooie waterval van 18 m hoogte, gevoed door het water van de Peguche rivier, die ontspringt uit het San Pablo meer. Vanaf de waterval verandert de naam in Jatun Yacu: Groot Water.

De Peguche waterval is een geweide plaats in de kultuur van de indianenbevolking van Otavalo: één van de kentrekken van de indianen is hun verhouding tot de natuurlijke omgeving, vooral de bergen, het water, de bomen, waaraan een groot aantal betekenissen gehecht worden,uitgedrukt in verhaaltjes, mythen, legenden, rituelen en feesten.
De meren, watervallen en riviertjes zijn plaatsen, beladen met macht, waar de indianen rituele zuiverende baden nemen, of een overeenkomst sluiten met de geest van de plaats, om kracht en energie te bekomen, en zich voor te bereiden op de rituelen en de krachtproeven van Inti Raymi (feest van San Juan, 21 juni, de zonnewende).

Begin
De Pucará van de Lechero
Is een militaire constructie van Inca oorsprong, die diende zowel als uitkijkpost als voor rituele aktiviteiten. Ligt op 2832 m boven zeeniveau, en boven op een kleine heuvel, die de depressie van het San Pablo meer scheidt van die van de stad Otavalo Vanop deze plaats heeft men een prachtig uitzicht over de ganse meervallei en over een groot deel van de Imbabura kom. Op het hoogste punt van deze pucará bevindt zich een eeuwenoude boom, de Lechero, die een belangrijke magisch-religieuze betekenis heeft voor de indianen. Deze boom is, omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen, een simbool van dood en leven schenker; hij wordt gebruikt bij leveraandoeningen, hoofdpijn, behandeling van wratten en als pijnstiller bij oorpijn. De Lechero biedt bescherming en wordt dan ook in de meeste huizen aangetroffen wordt. De Lechero is ook nu nog een offerandeplaats.
Begin
San Pablo meer

Gelegen op 3,5 km ten zuid - oosten van Otavalo. Aan de voet van de Imbabura, in een tectonisch gat van 4 Km. lang op 3 breed, vindt men één van de meest bezochte meren van Ecuador.

De Imbacucha, Kichua naam voor het meer, of Chicapán, een naam die nog ouder is, is een heilig meer voor de plaatselijke indianen, die in de buurt wonen. Er bestaan veel oude legendes, die vertellen over de oorsprong ervan.

Begin
Imbabura berg

Heeft een hoogte van 4610 m en is gelegen op 60 km ten noorden van Quito in vogelvlucht en ligt in de direkte omgeving van Otavalo en het San Pablo meer. Voor de traditionele kultuur is de berg het vadersymbool van het hele indianenvolk; de "Taita" (Vader) wordt hij genoemd.

Hij is de beschermer van de indianen, symbool van kracht en mannelijkheid. Van hem hangen de oogsten af en het gunstige weer. In tijden van droogte, wanneer de regens uitblijven, voeren de indiaanse gemeenschappen rituelen uit op de berg of op de geweide plaatsen errond, zoals de Rumihuantuk. Gedurende deze rituelen realizeert men de Huaccha Caray ( het armengeschenk ), dat bestaat uit het ophalen van eten bij alle families, dat dan, gezegend door de yacchac of shamaan, op de geweide plaats verdeeld wordt onder iedereen, te midden van smeekbeden om water aan God en "Taita Imbabura".

Begin
Cayambe berg

Is een indrukwekkende uitgedoofde vulkaan, de derde hoogste van Ecuador en het hoogste punt ter wereld op de evenaar. Ligt op ongeveer 65 km ten noord-oosten van Quito en op 60 km ten zuid-oosten van Otavalo; op onbewolkte dagen is zijn top, bedekt met eeuwige sneeuw, perfekt zichtbaar vanop verschillende punten van de provincie.

Voor de indianenkultuur was de berg, omwille van zijn ligging en vorm, een belangrijk astronomisch referentiepunt, en een belangrijk element in het opstellen van een exacte landbouwkalender. Hij werd door de antieke wijzen beschouwd als het centrum van het universum en van de tijd.

Begin
Cotacachi berg

Deze berg bezet de 11de plaats onder de reuzen van Ecuador. Gelegen op de westelijke bergketen, op 18 km van Otavalo, vormt hij een deel van het ecologisch reservaat van Cotacachi-Cayapas. Voor de indianen is deze berg een vrouw, met de naam van María Isabel Nieves Cotacachi, en er bestaan veel legenden in verband met haar liefde voor ´taita´ Imbabura.

Het is een berg met een middelmatige moeilijkheidsgraad, die hoofdzakelijk bestaat uit rots en op zijn hoogste punt rots en sneeuw. Het is een aktieve vulkaan, al zijn er geen historische gegevens over recente uitbarstingen; zijn krater ligt op de westelijke flank en vormt het Cuicocha meer. De basis van de berg ligt in een uitgestrekte paramo en zijn westelijke flank loopt uit in een uitgestrekt gebied van paramo, meren en nevelwoud.

Begin
Cuicocha meer

Ligt op een afstand van 14 km van Otavalo. De naam is afkomstig van een preïncaïsche taal en betekent ´Godenmeer´. Het meer is de vulkaankrater van de Cotacachi en is 4 km lang op 3 km breed; vanuit het midden van het meer steken drie toppen omhoog, die twee eilandjes vormen, bedekt met vegetatie, die worden gescheiden door het "kanaal van de dromen". De vulkaan vertoont tegenwoordig een lichte aktiviteit, die soms te merken is in de trillingen van het water als men een boottochtje maakt.

Rond het meer loopt een wandelpad, en hier ligt ook het vertrekpunt voor een klim naar de Cotacachitop.

Begin

Termale waters van Chachimbiro

Aan de voet van de Cotacachi vulkaan, in een oasis van groen, op slechts een uur afstand van Otavalo, ligt Chachimbiro, één van de prachtigste hoekjes van de provincie.

De thermale wateren van Chachimbiro zijn van vulkanische oorsprong en hebben temperaturen van 45 en 55 graden. Ze bevatten een hoge graad aan ijzer, magnesium, koper, zwavel, enz., waardoor ze aangeraden worden voor het stimuleren van het cardio-vasculair systeem, als anti-inflamatorios, bij artritis en reumatiek en voor het stimuleren van het centraal zenuwstelsel.

Begin
Mojanda meren

Dit complex van 3 meren ligt op 16 km van Otavalo op een hoogte van 3720m. De meren zijn omgeven door hogere bergen zoals de Fuya Fuya, die een gunstige plaats is voor acclimatisatie; dit is de reden waarom vele andinisten hier komen voor ze hogere bergen gaan beklimmen

Begin
Copyright © 2011. All rights reserved to Hostal Riviera Sucre. Design by makimedia.net